Laboratorija za infodemiologiju i upravljanje infodemijom osnovana je u maju 2022. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u okviru Instituta za socijalnu medicinu.

Adresa

Dr Subotića 15, 11000 Beograd, Srbija

Elektronska pošta

info@infodemija.rs

Mediji pišu o novom soju koronavirusa pod nazivom „Kraken“ koji se ubrazno širi Severnom Amerikom i Evropom.
O čemu se radi i imamo li razloga za brigu?

Imamo li pouzdane informacije?
Da. Evropski centar za kontrolu bolesti (European Center for Disease Control – ECDC) izdao je zvanično saopštenje 5. januara 2023. godine u vezi sa novom podvarijantom XBB.1.5. koronavirusa. Takođe, na prvoj konferenciji za štampu Svetske zdravstvene organizacije u 2023. godini zvaničnici ove organizacije govorili su o podvarijanti XBB.1.5.
Šta za sada znamo?
XBB.1.5. je nova podvarijanta Omikrona nastala kombinacijom dve prethodne, a sa 2 dodatne mutacije koje su unapredile uspešno širenje virusa. Prvi put je registrovana u oktobru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gde trenutno dominantno cirkuliše sa preko 75% svih SARS-CoV-2 infekcija. Evropske zemlje koje su do sada prijavile slučajeve infekcije XBB.1.5 podvarijantom su Danska, Francuska, Austrija, Nemačka, Italija, Španija, Švedska, Island, Belgija, Republika Češka, Portugal i Irska.
Koja je razlika u odnosu na dosadašnje sojeve?
Podaci iz SAD ukazuju na to da se ova varijanta virusa značajno lakše širi u odnosu na sve prethodne, kao i da uspešno izbegava prethodno stečeni imunitet. Iako nema dokaza da je ova podvarijanta virulentnija, potrebna su dalja ispitivanja koja bi ustanovila sve osobine nove XBB.1.5 .
Da li je Kraken zvaničan naziv?
Ne. Svi međunarodni zdravstveni autoriteti ovu podvarijantu zovu XBB.1.5. Bilo kakvu zvaničnu promenu u nazivu podvarijante virusa može da naloži samo Svetska zdravstvena organizacija. Do tada, upotreba naziva ’Kraken’ se ne preporučuje.
Šta da radimo u međuvremenu – kako da se zaštitimo?
Sve dosadašnje mere zaštite važe i za XBB.1.5 podvarijantu:
– Vakcinacija, pre svega za stariju populaciju, one sa pridruženim hroničnim bolestima, i one koji do sada nisu vakcinisani i/ili se inficirali Omikron varijantom SARS-CoV-2;
– Izbegavanje velikih okupljanja;
– Provetravanje prostorija u kojima boravi više ljudi;
– Nošenje zaštitne maske;
– Pranje ruku;
Kao najvažnije, izolacija ili nošenje zaštitne maske u slučaju pojave simptoma, kako bi se smanjilo dalje širenje virusa.

Reference:

  1. https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/update-sars-cov-2-variants-ecdc-assessment-xbb15-sub-lineage
  2. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Glavne poruke:

Nova podvarijanta XBB.1.5. koronavirusa ubrzano se širi u regionima Severne Amerike i Evrope. Sve dosadašnje mere zaštite, uključujući i vakcinaciju, i dalje važe. Izolacija ili nošenje zaštitne maske u slučaju pojave simptoma izuzetno je važno kako bi se smanjilo dalje širenje virusa.

Priprema teksta realizovana u saradnji sa virusologom, prof. dr Anom Banko sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu