Laboratorija za infodemiologiju i upravljanje infodemijom osnovana je u maju 2022. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u okviru Instituta za socijalnu medicinu.

Adresa

Dr Subotića 15, 11000 Beograd, Srbija

Elektronska pošta

info@infodemija.rs

Da li vakcina može nepovoljno uticati na moju trudnoću?
Da li sam tokom trudnoće u povećanom riziku od COVID-19 infekcije?
Da li COVID-19 može da utiče na moju trudnoću? Trudna sam. Da li da se vakcinišem?

Nevena S. (30) je otkrila da je četiri nedelje trudna. Sa svojim partnerom planira odlazak kod ginekologa. Ni ona ni njen partner nisu vakcinisani. Čula je da infekcija virusom COVID-19 može negativno da utiče na trudnoću, ali nije sigurna da li se treba vakcinisati tokom trudnoće

Da li da se vakcinišem?
Dosadašnji naučna istraživanja ukazuju da je vakcinacija protiv COVID-19 pre ili tokom trudnoće bezbedna i efektivna, i da ima koristi i za majku i za bebu. Vakcine protiv COVID-19 ne sadrže živi koronavirus tako da ne mogu da izazovu COVID-19 bolest ni kod trudnica ni kod ploda. Istraživanja nisu pokazala povećan rizik od pobačaja među trudnicama koje su se vakcinisale pre ili tokom trudnoće. Nije uočena ni veza između vakcinacije i povećanog rizika za komplikacije tokom trudnoće uključujući prevremeni porođaj, mrtvorođenost, i neka druga patološka stanja. Studije ukazuju da vakcinacija trudnica pre i tokom prvog trimestra trudnoće nije povezana sa povećanim rizikom od nastanka urođenih anomalija ploda koje mogu biti detektovane prenatalnim ultrazvukom.
Da li sam tokom trudnoće u povećanom riziku od COVID-19 infekcije? Da li COVID-19 može da utiče na moju trudnoću?
U slučaju da ste trudni, jeste u povećanom riziku od težih simptoma COVID-19 u odnosu na žene koje nisu trudne. Takođe, COVID-19 infekcija tokom trudnoće povećava rizik od različitih komplikacija tokom trudnoće. Na primer, istraživanja ukazuju da COVID-19 infekcija tokom trudnoće povećava rizik od prevremenog porođaja ili mrtvorođenosti.
Spoiler title
Vakcinacija protiv COVID-19 može da vas zaštiti od težih oblika bolesti izazvane koronavirusom, odnosno da vas održi što zdravijom tokom trudnoće što je veoma važno i za vašu bebu.
Vakcinacija je preporučena svim ženama koje su trudne, pokušavaju da zatrudne ili doje. Kod trudnica koje su vakcinaciju obavile tokom trudnoće, imunski sistem stvara zaštitna antitela protiv koronavirusa koja su zatim pronađena u krvi pupčane vrpce ploda, ali i kod novorođenčadi. Korist vakcinacije trudnica protiv COVID-19 je značajna, ali ne treba zanemariti i korist od vakcinacije partnera i izbegavanje rizičnih kontakata tokom trudnoće. Za ova i sva druga pitanja u vezi sa trudnoćom i COVID-19 posavetujete sa izabranim ginekologom.

REFERENCE

  1. COVID-19 Vaccines While Pregnant or Breastfeeding. Online: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html
  2. COVID-19 vaccine during pregnancy? Online: https://www.mayoclinic.org/coronavirus-covid-19/vaccine-if-pregnant

GLAVNE PORUKE

Trudnicama se preporučuje vakcinacija protiv COVID-19, budući da su pod povećanim rizikom od teških simptoma bolesti. Vakcinacija protiv COVID-19 štiti od različitih komplikacija u trudnoći koje izaziva koronavirus i dovodi do stvaranja zaštitnih antitela korisnih za majku i bebu.