Laboratorija za infodemiologiju i upravljanje infodemijom osnovana je u maju 2022. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u okviru Instituta za socijalnu medicinu.

Adresa

Dr Subotića 15, 11000 Beograd, Srbija

Elektronska pošta

info@infodemija.rs

Осам случајева малих богиња потврђено у Србији

Закључно са 15. јануаром, у Смедереву је потврђено 8 случајева морбила, од чега је шесторо невакцинисане деце старости до 3 године и две одрасле особе старости 47 и 49 година. Како национална референтна лабораторија, Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, тренутно врши испитивање више достављених узорака, очекује се да ће бити потврђено још случајева.


У периоду од краја 2017. до јуна 2019. године у Србији је регистрована велика епидемија малих богиња, са 5.798 потврђених случајева и 15 смртних исхода.
Да би се спречило преношење малих богиња, најмање 95% деце у свакој средини треба да буде вакцинисано са две дозе ММР вакцине. Висок обухват вакцинацијом ће заштитити сву децу, чак и ону која нису вакцинисана због недовољне старости (млађа од једне године) или здравственог стања.


Због смањеног обухвата рутинском имунизацијијом током пандемије ковид-19, у Србији је у 2021. години само 74,8 % деце до две године старости вакцинисано ММР вакцином (у неким областима овај обухват се креће и испод 50%, чак и 20% у неким општинама), док је обухват деце предшколског узраста са другом дозом вакцине достигао 85,8 %. Стога се тренутна ситуација може сматрати алармантном и захтева брз и координисан одговор свих партнера како би сва невакцинисана деца у Србији била вакцинисана.


Важно је да истакнемо да је здравствени систем благовремено открио и потврдио прве случајеве малих богиња. Сада је од критичне важности да се хитно спроведу мере одговора на епидемију, у складу са националним смерницама и смерницама Светскe здравственe организацијe (СЗО) које укључују пооштрен активан епидемиолошки надзор ради откривања сваког сумњивог случаја и утврђивања ризика од даљег ширења, имунизацију осетљиве деце, посебно у погођеној популацији, као и едукацију и ангажовање становништва, између осталих активности.
СЗО и УНИЦЕФ наставиће да подржавају здравствени систем у активностима рутинске имунизације и одговора на епидемију малих богиња.


Мале богиње нису блага болест. Шире се брзо и са потенцијално тешким последицама, посебно за бебе и децу млађу од пет година. Главни симптоми су висока температура, цурење из носа, црвенило очију и осип који се појављује неколико дана касније. Особа је заразна четири дана пре, као и четири дана након појаве осипа. У случају појаве симптома код деце, родитељи треба одмах да се обрате изабраном педијатру. Заражене одрасле особе треба да се консултују са својим изабраним лекаром.


Имунизација је једна од најуспешнијих, најефикаснијих и најисплативијих здравствених интервенција и доказано је средство за контролу и елиминацију заразних болести опасних по живот. Процењује се да вакцинација сваке године у свету спречи између 2 и 3 милиона смртних случајева које могу настати због заразних болести. ММР вакцина која пружа заштиту од малих богиња користи се дуги низ година, а доказано је безбедна и ефикасна у превенцији и контроли болести.


Институт за јавно здравље Србије, Светска здравствена организација и УНИЦЕФ апелују на родитеље да вакцинишу своју децу према календару обавезне имунизације како би осигурали да што пре буду заштићена од малих богиња и других болести које могу да се спрече вакцинацијом.